Desery

ŚWIEŻE BRZOSKWINIE W SYROPIE NA DESER LUB DO CIASTA

Brzoskwinia jest jednym z najpopularniejszych owoców sezonowych. Brzoskwinie znamy i jemy pod różną postacią. Słodkie brzoskwinie w syropie można zjeść na deser jak i można dodać do ciasta. Takie brzoskwinie można stosować jako dodatek do naleśników, lodów, sałatek owocowych. Są łatwe w przygotowaniu, więc do dzieła i smacznego 🙂

Składniki:

    • 1 kg brzoskwiń
    • cukier
    • 0,50 l wody

Krok po kroku:

  1. Brzoskwinie nacinam i zalewam wrzątkiem na około 1 minutę
  2. Po tym czasie wylewam wrzątek i zalewam je zimną woda. Dzięki temu z brzoskwiń zejdzie skórka bardzo łatwo.
  3. Obieram brzoskwinie.
  4. Owoce kroję na pół, wyciągam pestkę.
  5. Wkładam do garnka i zalewam woda, tylko żeby były przykryte.
  6. Gotuję do zagotowania, dodaję cukru do smaku.
  7. Następnie przelewam owoce z syropem do salaterek i podaję jako deser.

Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 5 minut

Galeria zdjęć:

Autor


Avatar