Ciasta

PRZEPIS NA RACUCHY Z JABŁKAMI ( BEZ DROŻDŻY)

Racuszki 🙂 kto ich nie pamięta z dzieciństwa. Pyszny pomysł na śniadanie jak i podwieczorek. Uwielbiają je dorośli jak i dzieci. Podawane z cukrem pudrem lub konfiturą smakują wyśmienicie.

Składniki:

    • ½ szklanki mleka
    • 2 jaja
    • 2 szklanki mąki
    • 1 łyżeczka cukru
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • szczypta soli
    • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
    • 2 duże jabłka
    • Olej do smażenia

Krok po kroku:

  1. Do miski wlewam mleko dodaję jaja i miksuję mikserem na małych obrotach przez 1 minutę
  2. Następnie dodaję mąkę, sól, cukier, cynamon, sodę oczyszczoną i miksuję do uzyskania gładkiej konsystencji
  3. Jabłka obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach
  4. Dodaję starte jabłka do ciasta i jeszcze raz miksuję
  5. Na rozgrzany olej kładę łyżką ciasto i formuje placuszki
  6. Ogień nie może być zbyt duży gdyż racuchy będą spalone z zewnątrz a surowe w środku.
  7. Smażę placuszki z obu stron na złoty kolor
  8. Po usmażeniu posypuję je cukrem pudrem. Smacznego 🙂

Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 10 minut

Galeria zdjęć:

Autor


Avatar