Ciasta
PRZEPIS NA RACUCHY Z JABŁKAMI ( BEZ DROŻDŻY)
Racuszki 🙂 kto ich nie pamięta z dzieciństwa. Pyszny pomysł na śniadanie jak i podwieczorek. Uwielbiają je dorośli jak i dzieci. Podawane z cukrem pudrem lub konfiturą smakują wyśmienicie.
Składniki:
- ½ szklanki mleka
- 2 jaja
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 duże jabłka
- Olej do smażenia
Krok po kroku:
- Do miski wlewam mleko dodaję jaja i miksuję mikserem na małych obrotach przez 1 minutę
- Następnie dodaję mąkę, sól, cukier, cynamon, sodę oczyszczoną i miksuję do uzyskania gładkiej konsystencji
- Jabłka obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach
- Dodaję starte jabłka do ciasta i jeszcze raz miksuję
- Na rozgrzany olej kładę łyżką ciasto i formuje placuszki
- Ogień nie może być zbyt duży gdyż racuchy będą spalone z zewnątrz a surowe w środku.
- Smażę placuszki z obu stron na złoty kolor
- Po usmażeniu posypuję je cukrem pudrem. Smacznego 🙂
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 10 minut