Dania główne

PRZEPIS NA PYSZNE TRADYCYJNE DOMOWE KOTLETY MIELONE ( SZNYCLE)

Klasyczne kotlety mielone są daniem tradycyjnym w polskich domach. Przyrządzenie ich nie zajmuje dużo czasu. Najlepiej smakują z ziemniakami, surówką lub buraczkami.

Składniki:

    • 500 g mięsa mielonego
    • 1 bułka ( czerstwa)
    • 1 cebula
    • 1 jajko
    • sól
    • pieprz
    • bułka tarta
    • olej do smażenia

Krok po kroku:

  1. Czerstwą bułkę moczę w zimnej wodzie lub w mleku
  2. Mięso mielone wkładam do miski
  3. Ścieram cebulę na drobnej tarce
  4. Dodaję startą cebulę do mięsa
  5. Następnie dodaję jajko
  6. Wszystko solę i pieprzę
  7. Całość mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji
  8. Próbuję i doprawiam jeszcze do smaku
  9. Formuję kotlety
  10. Obtaczam je w bułce tartej
  11. Smażę na złoty kolor
  12. Podaję z ziemniakami i surówką

Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 10 minut

Galeria zdjęć:

Autor


Avatar