Desery

PRZEPIS NA PYSZNE BANANY W CIEŚCIE

Banany w cieście to pyszna propozycja na przygotowanie śniadania bądź deseru. Przygotowanie bananów nie zajmuje dużo czasu. Jest to idealna propozycja na sycące śniadanie które uwielbiają dzieci. Usmażone banany można jeść od razu lub posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. Do przygotowania najlepiej wybrać dojrzałe banany. Usmażone banany najlepiej smakują na ciepło.

Składniki:

    • 3 banany
    • pół łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka cukru waniliowego
    • 1 żółtko jaja
    • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
    • olej do smażenia

Krok po kroku:

  1. Banany obieram ze skórki, odcinam obie końcówki i przekrawam na pół
  2. W misce mieszam żółtko, cukier waniliowy, proszek do pieczenia.
  3. Dodaje powoli mąkę ziemniaczaną do uzyskania gęstej konsystencji.
  4. Kawałki banana obtaczam w cieście
  5. Rozgrzewam patelnie z niewielką ilością oleju
  6. Smażę banany z każdej strony na złoty kolor.
  7. Po usmażeniu odsączam nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku.
  8. Podaję na gorąco. Smacznego

Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 5 minut

Galeria zdjęć:

Autor


Avatar