Dania główne

Kalafior z jajkiem ( jajecznica z kalafiorem)

Kalafior z jajkiem to danie dzięki któremu możemy przemycić warzywa do dania 🙂 Tak przygotowanego kalafiora lubię na śniadanie jak i na obiad.

Składniki:

    • pół kalafiora

    • 4 jajka

    • sól
    • masło

       łyżka śmietany

Krok po kroku:

  1. Kalafior obieram z liści i dzielę na różyczki, względu na wielkość można zamrozić pół kalafiora.

  2. Gotuję w osolonej wodzie w zależności od wielkości ok. 15-25 minut.

  3. Odcedzam kalafior.

  4. Na patelni rozpuszczam masło i smażę kalafiora na rumiany kolor ( podczas mieszania kalafior będzie się dzielił na jeszcze mniejsze części).

  5. Dodaję łyżkę śmietany i szczyptę soli, ponownie mieszam.

    6. Następnie wbijam jajka i mieszam jak jajecznicę i doprawiam jeszcze do smaku solą

Czas gotowania: 30 minut

Galeria zdjęć:

Autor


Avatar